AMSTERDAM - Waarnemers hebben tijdens een telling begin deze maand meer dan veertig soorten libellen geregistreerd. Nederland kent ongeveer zeventig libellensoorten.

Voor dagvlinders is de eerste helft van juni meestal rustig, maar voor libellen is het de toptijd, laat de Vlinderstichting maandag weten.

De gewone oeverlibel werd het meest gezien, vooral in de buurt van wat grotere wateren. Ook een andere algemene libel, de platbuik, en de viervlek werden in grote aantallen gespot.

Weidebeekjuffer

Ook de veel kleinere en slankere juffertjes zijn op dit moment moeilijk te missen. De azuurwaterjuffer is deze maand tot dusver de meest gemelde juffer, op de voet gevolgd door het lantaarntje. De weidebeekjuffer is de laatste jaren bezig aan een opmars en ook de grote roodoogjuffer is geen zeldzaamheid meer.

Onlangs liet de Vlinderstichting al weten dat de relatief zeldzame gevlekte witsnuitlibel de laatste jaren steeds vaker wordt gezien in Nederland. Deze Europees beschermde soort waagt zich steeds vaker buiten laagveenmoerassen en vegetatierijke vennen en duinplassen.