LIVERPOOL - De kleur van de veren op het kopje van een Australische vinkensoort laat veel zien van zijn persoonlijkheid. 

Dat schrijven wetenschappers in het tijdschrift Animal Behaviour, waar de BBC woensdag over bericht.

Het onderzoeksteam deed een serie gedragstests om de kleurrijke verschijning van de vogels te begrijpen.

Als de vink, de gouldamadine, een rood kopje heeft, is hij vaak agressief. Vogels met een zwarte kop zijn doorgaans dapper en nemen meer risico's tegenover roofdieren.

Leider

Onderzoeksleider Leah Williams legt uit dat het vermoeden bestaat dat de kleuren hun plaats in de groep aangeven, waarbij een zwartkoppige vogel waarschijnlijk de leider van de groep zal zijn.

In het wild komen de zwart- en roodkoppige goudamadinen het meeste voor. Een klein deel heeft echter een gele kop. Ze komen oorspronkelijk uit Australië en leven in open, subtropische bossen.

Als de diertjes uit het ei kruipen, zijn ze in eerste instantie olijfbruin, maar na de eerste rui krijgen ze hun uiteindelijke kleur.

De onderzoekers testten de agressiviteit door twee hongerige vogels een voedselbakje te geven waar maar een vogel tegelijk uit kon eten.

Bij de test vertoonden de rood gevederde vogels meer opvliegend gedrag dan hun zware soortgenoten.

Voedselbakje

Een andere test liet juist zien dat de zwartkoppigen een stuk meer risico durfden te nemen. Hierbij plaatsten de onderzoekers een kartonnen silhouet van een havik in de buurt van het hok, waarna de vogels wegvluchtten van het voedselbakje. De zwartkoppigen kwamen veel sneller terug bij het bakje nadat het gevaar verdwenen was.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de kleur van de kop de persoonlijkheid beïnvloed of dat het andersom is.

Williams: "De volgende stap is uit te vinden welke vogels zich met welke associëren. Hangen de roden uit met roden of zwarten en levert het ze voordeel op?"