BAARN - Ginseng vermindert de vermoeidheid waar 90 procent van de kankerpatiënten last van heeft.

Dit meldden onderzoekers van de Mayo Clinic op een congres van de American Society of Clinical Oncology.

De onderzoekers bestudeerden 360 mensen die behandeld waren en werden tegen kanker. Meer dan de helft had borstkanker. Bij het begin van de studie gaven ze op een schaal van 1 tot 100 aan hoe moe ze zich voelden. De gemiddelde score was 55.

Fitter

Vervolgens kreeg de helft dagelijks capsules met 2 gram ginsengwortel en de andere helft een placebo. De wortel van de ginsengplant bevat werkzame stoffen die een positief effect op de gezondheid zouden hebben. Na vier weken was er nog weinig verschil tussen de groepen. Na acht weken voelde de ginseng-groep zich 20 punten fitter en de andere groep maar 10.

"Patiënten die ginseng gebruikten, gaven aan zich minder extreem moe, uitgeput en sloom te voelen. Ik zou ginseng aanraden aan mensen met kankergerelateerde vermoeidheid", zegt Debra Barton van het Mayo Clinic Cancer Center.

Bijwerkingen

Gedurende de acht weken die het onderzoek duurde, bleek ginseng net zo veilig te zijn als het placebo. Toch is er nog nader onderzoek nodig naar de effecten op de langere termijn.

Ginseng heeft met sommige medicijnen een ongunstige wisselwerking en kan bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid en duizeligheid.