WARFFUM - Alleen het uiterste noorden van Nederland had woensdagochtend goed zicht op de venusovergang.

De rest van het land moest het unieke fenomeen waarbij de planeet Venus als een zwarte stip voor de zon langs schuift, missen door een dik pak bewolking.

De Venusovergang is het resultaat van de kortere duur van de baan om de zon die de planeet maakt. Venus heeft een omlooptijd van 224.65 dagen, de aarde 365,24 dagen (een jaar). De planeet haalt de aarde dus 'in'.  

Foto´s maken

''Kort na zonsopkomst konden we de zon goed zien en zelfs foto's maken'', zei Martin Ingen, die in alle vroegte op de dijk bij de Waddenzee bij het Groningse Warffum was gaan staan.

''We stonden er met een groep van 18 mensen met zonnekijkers en fotocamera's. We hebben zelfs kunnen fotograferen voordat de zon ook hier in de wolken verdween.''

Beperkt

Op de Vismarkt in Groningen, slechts iets zuidelijker dan Warffum, viel het echter tegen. Daar waren zo'n 100 mensen bijeen op uitnodiging van de sterrenwacht van de universiteit, maar het zicht was heel beperkt.

''Het was vooral bewolkt, al kon je soms een glimp opvangen. Via de telescopen lukte het echter niet'', aldus professor Peter Barthel. ''We hebben het publiek uitleg gegeven aan de hand van foto's.''

Livestreams

Bij sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht waren zo'n 150 belangstellenden bijeen. Zij moesten, door de bewolking, het verschijnsel volgen via livestreams van elders over de wereld. ''Het leek wel een EK-wedstrijd. "

"We volgden alles via grote schermen en onderwijl gaven experts uitleg over wat er precies te zien was. Voor het publiek was het, ondanks het slechte weer, een bijzondere ochtend'', vertelde Robert Wielinga van de sterrenwacht.

De bezoekers konden er overigens ook in thema ontbijten, pannenkoeken met een heel zwart puntje stroop.

2117

Op 11 december 2117 is de volgende Venusovergang. Op 9 mei 2016 is er sprake van een Mercuriusovergang.

Deze is in tegenstelling tot de Venusovergang niet met het blote oog waar te nemen. Mercurius is de enige planeet die nog dichter bij de zon staat dan Venus.

Lees Twitterreacties op dit nieuws via NUlive