RABAT - De Zwitser Bertrand Piccard is in de nacht van dinsdag op woensdag met een vliegtuig op zonne-energie aangekomen in de Marokkaanse hoofdstad Rabat.

Het toestel Solar Impulse vloog geheel op zonne-energie van Zwitserland naar Marokko, met een dagenlange tussenstop in Spanje.

''We hebben aangetoond dat we ongelooflijke doelen kunnen bereiken met nieuwe technologieën. Als dit in de lucht kan, moet iedereen op de grond dat ook kunnen'', jubelde de Zwitserse piloot Bertrand Piccard (54).

Lange weg

Hij landde in de nacht van dinsdag op woensdag in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Over vijf dagen vliegt hij door naar Ouarzazate in het zuiden van Marokko, waar de eerste steen wordt gelegd van de grootste zonne-thermische installatie.

De ontwikkeling van vliegtuigen op zonne-energie heeft nog een lange weg te gaan. De tocht van Madrid naar Rabat met de Solar Impulse duurde namelijk 10 uur, veel trager dan een gewoon vliegtuig.

Het toestel heeft een spanwijdte van 64 meter en bestaat grotendeels uit zonnepanelen. Het was in juli 2010 het eerste bemande vliegtuig dat meer dan 24 uur in de lucht bleef. De piloot gaat zich nu voorbereiden op een vliegtocht rond de aarde, geheel op zonne-energie

Solar Impulse vliegt intercontinentaal