AMSTERDAM – Volgens een nieuw ontwikkelde techniek is het gewicht van dinosauriërs lange tijd overschat.

Dat concluderen Engelse wetenschappers van de universiteit van Manchester deze week in Biology Letters.

In het onderzoek gebruikten de wetenschappers een laser om bij nu levende dieren precies te bepalen hoeveel huid er minimaal om het skelet moet om het af te dekken en hoe het volume in die minimale huid relateert aan het gewicht van de beesten. Ze analyseerden 14 grote zoogdieren, waaronder rendieren, ijsberen en olifanten.

Het bleek dat er hiervoor een gulden snede bestaat. Alle dieren wogen in kilogrammen ongeveer 21 procent meer dan het volume van de botten in de huid in liters. De gulden snede gebruikten ze vervolgens om het gewicht van een van de grootste dinosauriërs, de Brachiosaurus, te meten.

23 ton

Ze kwamen daarmee op 23 ton, een stuk minder dan 40 ton waar eerdere berekeningen van uit gingen. Volgens de onderzoekers is de gulden snede op alle dinosauriërs toe te passen en zal het betekenen dat het gewicht van een heel aantal dinosauriërs naar beneden zal worden bijgesteld.

De resultaten hebben implicaties voor het hele paleontologieveld. Veel fysische en mechanische eigenschappen van dinosauriërs zijn rechtstreeks gerelateerd aan het gewicht en met de nieuwe berekeningen zouden de ideeën over het gedrag van de grote dieren wel eens kunnen veranderen.