AMSTERDAM - Een storing met regen verpest woensdag het zicht op een zeldzaam hemelverschijnsel, laat een woordvoerder van weeronline.nl dinsdag weten.

In Nederland zou de Venusovergang, waarbij de planeet Venus als een zwarte erwt voor de zon langs schuift, om half 6 te zien moeten zijn. Door de bewolking is de verschuiving niet te zien.

"Het wordt een lastig verhaal. Er is een storing op komst, die vanavond al voor toenemende bewolking zorgt", licht een meteoroloog toe. "Rond zonsopkomst regent het in vrijwel het hele land. Alleen in het noordoosten van het land is het misschien droog, maar ook daar is het bewolkt."

Het is voorlopig de laatste keer dat de tweede planeet vanaf de zon zich op deze manier laat zien. De volgende Venusovergang is pas op 11 december 2117. De vorige Venusovergang dateert van 8 juni 2004.

Online

Mensen die de bijzondere gebeurtenis woensdag nog willen waarnemen, kunnen ook nauwelijks in de rest van Europa terecht. Ook in buurlanden als België, Groot-Brittannië, grote delen van Frankrijk en Duitsland, en in de Alpen is de overgang niet te zien door bewolking.

"Alleen in het noordoosten van Duitsland misschien. Ook Denemarken is nog een optie", aldus de woordvoerder. De meeste Europeanen zijn daardoor veroordeeld tot het bekijken van de livebeelden op internet.

Gelukkig is de verschuiving ook online te volgen. Bij verschillende sterrenwachten in Nederland zal de venusverschuiving op een groot scherm te zien zijn.

De tocht van de zwarte stip over de zon is in zijn geheel zichtbaar in het oostelijk deel van Azië en Australië, het westelijk deel van de Stille Oceaan en in het noordwesten van Noord-Amerika. Het fenomeen duurt in totaal zes uur. In Nederland zou alleen het laatste deel zichtbaar zijn.