AMSTERDAM – Duitse onderzoekers stellen dat popmuziek de laatste veertig jaar steeds minder vrolijk wordt. Het aantal liedjes in majeur in de hitlijsten is gehalveerd, terwijl mineurnummers sterk zijn toegenomen.

Dat melden diverse Duitse media.

Socioloog Christian von Scheve en muziekpsycholoog E. Glenn Schellenberg namen aan de Freie Universität Berlin namen duizend liedjes onder de loep die tussen 1965 en 2009 in de Amerikaanse hitlijsten beklommen. Daarbij vergeleken ze onder meer toonsoorten en tempo’s.

De onderzoekers concludeerden dat er nu meer liedjes in de hitlijsten verschijnen die in mineur worden geschreven dan in de jaren zestig, zowel met een hoog als een laag tempo. Van mineurnummers is bekend dat ze een gevoel van verdriet opwekken. Derhalve stellen de Duitsers dat nummers in de hitlijsten steeds treuriger worden.

Von Scheve en Schellenberg bestudeerden eveneens songteksten en de lengte van de liedjes. In dit alles blijkt een duidelijke trend waarneembaar, zo schrijven ze in het rapport Emotional Cues in American Popular Music: Five Decades of the Top 40. Ook concluderen ze dat mensen gewend zijn geraakt aan complexiteit in popmuziek.