AMSTERDAM – Voor het eerst zijn de gevolgen van extreme duursporten zoals marathons, voor hart- en bloedvaten in kaart gebracht.

Het regelmatig trainen voor en meedoen aan dit soort wedstrijden, kan het risico op hartritmestoornissen vervijfvoudigen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in Mayo Clinic Proceedings.

Naast verhoogde kans op hartritmestoornissen wijzen de data ook in de richting van meer verharding van bloedvaten en hartkleppen, vorming van littekenweefsel in het hart en in het algemeen een grotere kans op hartaandoeningen.

De medici, afkomstig van diverse ziekenhuizen en instituten, brachten veel literatuur bij elkaar en trokken hun conclusies over de specifieke gevolgen van extreme duursporten - naast marathons ook Ironman wedstrijden en hele lange fietswedstrijden.

Hoewel ze niet tegenspreken dat sporten gezond is en de activiteit het effect kan hebben van een risicoverlagend medicijn, stellen ze ook dat er voor elk medicijn een overdosis bestaat. Voor extreme duursport zou die limiet dus liggen bij de marathon.