UTRECHT - Mensen die de venusovergang van aanstaande woensdagochtend zelf willen volgen, doen er goed aan voorzorgsmaatregelen te nemen.

Vooral het aanschaffen van een eclipsbril of speciaal folie is een must, aldus Martin van Ingen van sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht.

Venus schuift als een zwarte stip voor de zon langs tijdens zonsopkomst. Een unieke gebeurtenis, maar niet zonder gevaar voor de mensen die thuis even willen kijken. ''Je moet niet kijken door een beroet glaasje of een cd. Die laten uv-straling en infrarood door. Dat zou ik dus zeker niet aanraden, want dat beschadigt de ogen'', zei Van Ingen.

''We hebben hier al ongeveer 1000 eclipsbrillen verkocht, de afgelopen weken. We hebben ze zelfs uit Amerika moeten halen om aan de vraag te voldoen.''

Noordoosten

De brilletjes zijn bij vrijwel alle volkssterrenwachten te koop en ook op internet te bestellen. ''Verder moeten mensen zorgen dat ze een goed zichtpunt hebben naar het noordoosten, waar de zon opkomt. Het beste kan je vrij hoog gaan staan of uitkijken over een gebied met weinig bebouwing en begroeiing'', adviseerde Van Ingen. ''Venus staat namelijk al voor de zon als die opkomt, dus je moet er vroeg bij zijn.''

''Het beste is om vooraf al een keer te kijken naar de zonsopkomst op de uitverkoren locatie. Dan zie je of het echt ideaal is'', tipte Van Ingen. De zon komt die dag om 5.22 op. Om iets voor 7 uur 's ochtends is de venusovergang weer voorbij en is het wachten tot 2117, voordat de volgende passage van de planeet plaatsvindt.