AMSTERDAM – Wetenschappers zijn er in geslaagd het volledige DNA van de tomaat af te lezen.

Een groot consortium van wetenschappers uit verschillende landen waaronder Nederland beschrijft hun prestatie in Nature van deze week.

Naast de moderne, grote eetbare tomaat brachten de wetenschappers ook het DNA van de oertomaat in kaart, om zo een vergelijking mogelijk te maken. Beide tomaatsoorten bleken zo’n 35.000 genen te hebben, dat zijn er ruim 10.000 meer dan de mens.

Opvallend was dat tussen de oer- en de huidige tomaat maar 0,6 procent DNA-verschil zat. Dat komt mooi uit, want op die manier is het makkelijker te analyseren waar het verschil in smaak, tekstuur en gezondheid door komt.

Smaak

Door vervolgens de specifieke genen voor goede eigenschappen te kennen, hopen de onderzoekers dat het mogelijk is om gerichter de tomaat aan te passen naar de wensen van de consument. Ook de genen die verantwoordelijk zijn voor de meer subtiele smaakstoffen van een tomaat kunnen nu makkelijker gevonden worden. 

De onderzoekers denken bovendien dat de volledige DNA-volgorde kan helpen bij het ontwikkelen van varianten die beter tegen temperatuurschommelingen, insecten of verdelgingsmiddelen kan. Gezondere, langer houdbare varianten behoren ook tot de mogelijkheden.