AMSTERDAM – Met het aanpassen van één gen krijgen ook fruitvliegen last van rusteloze benen.

Daarmee is er een belangrijke aanwijzing gevonden dat het ‘Restless Leg Syndrome’ een genetische basis heeft die erg fundamenteel is. Current Biology publiceert op donderdag de resultaten van dit onderzoek van de Emory University in Atlanta.

De wetenschappers wilden meer te weten komen over deze aandoening, die veel voorkomt maar waar heel weinig over bekend is.

Er waren wel wat aanwijzingen dat RLS te maken heeft met een gen genaamd BTBD9, en dat gen is ook in fruitvliegen aanwezig. De Amerikanen schakelden het gen bij de vlieg uit, en zagen exact hetzelfde gebeuren bij de vliegen als wat bij mensen gebeurt: minder slaap en de onweerstaanbare neiging om te bewegen.

Slaap

Ook vliegen hebben slaap nodig, en met het toedienen van medicijnen tegen RLS voor mensen bleken ook de insecten weer beter een uiltje te kunnen knappen.

De bevinding bevestigt het vermoeden van de onderzoekers dat in ieder geval een deel van RLS wordt verklaard door de regulatie van het hormoon dopamine en de manier waarop ijzer gebruikt wordt in de cel.

Maar de Amerikanen zijn vooral enthousiast over het feit dat simpele dieren zoals fruitvliegen gebruikt kunnen worden om de geheimen van de menselijke slaap te ontrafelen.