MAASTRICHT - De Universiteit Maastricht behoort wereldwijd tot de top 20 van universiteiten die korter dan 50 jaar bestaan.

Dat blijkt uit een ranglijst van het toonaangevende Times Higher Education magazine, zo meldde het blad donderdag.

Het blad publiceert jaarlijks een ranglijst met de beste universiteiten ter wereld, maar kwam dit jaar voor het eerst met een aparte ranglijst voor 'jonge' universiteiten.

Op die lijst staat Maastricht op plek 19 en is daarmee de enige Nederlandse bijdrage aan de lijst. De universiteit wil niet op voorhand reageren op de topnotering.

Azië

Bovenaan de lijst prijkt de Pohang University of Science and Technology uit Zuid-Korea. Sowieso is Azië sterk vertegenwoordigd op de lijst, iets wat volgens de onderzoekers duidt op een snelle ontwikkeling in deze regio van de wereld. Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten hebben de meeste noteringen in de lijst.

Volgens hoofdredacteur Phil Baty hoeft Nederland niet te balen van het feit dat er slechts één universiteit de lijst heeft weten te halen.

''Je ziet hoe goed het Nederlandse onderwijs is op de traditionele ranglijst met een ongelofelijk aantal van 12 universiteiten in de top 200 van de wereld.'' Bovendien vindt hij het een prestatie dat Maastricht zich binnen 40 jaar tijd tussen grote namen als Leiden, Amsterdam en Utrecht heeft weten te nestelen.