AMSTERDAM - De Nieuw-Zeelandse brughagedis kauwt zijn voedsel op een wel heel bijzondere manier, namelijk met een zaagbeweging.

Door gebruik te maken van computermodellen konden wetenschappers van de University of Hull in Groot Brittannië zien dat het dier zijn voedsel snijdt zoals mensen met een steak-mes snijden.

Ze publiceerden hun paper vandaag in het tijdschrift The Anatomical Record. Tot nu toe associeerden wetenschappers het goed kauwen van voedsel met warmbloedige dieren, omdat die een veel hogere stofwisseling hebben om een constante temperatuur te behouden.

Goed kauwen zorgt ervoor dat voedingstoffen snel vrijkomen. Ter vergelijk: een slang slikt zijn prooi in een keer in en die verteert uiteindelijk langzaam in diens maag.

Kaken

De onderkaak van de brughagedis bestaat uit twee delen die middenvoor niet aan elkaar zitten. In de bovenkaak zitten twee rijen tanden naast elkaar en in de onderkaak een rij. Bij het maken van een kauwbeweging, gaat de kaak ook nog naar voren en achteren, wat lijkt op een zaagbeweging.

Door de speciale manier van kauwen, lijkt het dier een gevarieerder dieet te kunnen verwerken.

Het reptiel is de enige nog bestaande soort van een evolutionaire tak van de groep 'sphenodontia' die naar de moderne hagedissen voert. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het geen hagedis.

Dinosauriërs

Sphendodontia kwamen wereldwijd voor ten tijde van de dinosauriërs. Nu leven er nog twee soorten brughagedissen op 35 eilandjes rond Nieuw Zeeland en het grote eiland zelf. Ze eten kevers, spinnen, krekels, kleine hagedissen en af en toe kleine zeevogels.

Ondanks dat de hier beschreven manier van kauwen nu vrijwel niet meer voorkomt, laten fossielen uit Europa en Mexico zien dat ten tijde van de grote dinosauriërs dit type kaak en deze kauwmanier veel meer voorkwamen.