HOUSTON - Het commerciële ruimteschip Dragon is vrijdag aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. Een robotarm greep het vaartuig, 400 kilometer boven Australië.

De Nederlander André Kuipers en zijn Amerikaanse collega Don Pettit haalden het vrachtschip vervolgens voorzichtig binnen.

De Dragon was dinsdag gelanceerd en heeft ongeveer 460 kilo aan voedsel, kleding en elektronica aan boord. Het is de eerste keer dat een commercieel bedrijf een missie naar het ISS uitvoert. Dat was tot nu toe voorbehouden aan Europa, de Verenigde Staten, Rusland en Japan.

De Dragon blijft twee weken aan het ISS vastzitten. Daarna keert het met afval terug naar de aarde. Het is de bedoeling dat de Dragon gecontroleerd in de Grote Oceaan plonst en daarna uit het water wordt gevist.

Schijntje

Het Amerikaanse bedrijf SpaceX heeft de Dragon gebouwd. Het project kostte minder dan 400 miljoen dollar (ruim 300 miljoen euro) om te ontwikkelen, een schijntje vergeleken met de eerste spaceshuttles. In december 2010 voerde SpaceX een geslaagde testvlucht uit. De Dragon kwam toen in een baan rond de aarde en keerde veilig terug.

Later dit jaar moet een ander commercieel vrachtschip, de Cygnus, naar het ISS gaan. Over enkele jaren brengen bedrijven misschien nieuwe bemanningsleden naar het ISS. Door bedrijven raketten te laten ontwikkelen, wil Amerika de astronomische kosten voor ruimtevaart terugdringen.

Dragon-capsule aangekomen bij ISS