WELLINGTON - Het voor aardbevingen gevoelige Nieuw-Zeeland is nog instabieler dan eerder gedacht, concluderen onderzoekers.

De wetenschappers hebben bij de grootste breuklijn op grote diepte trillingen waargenomen die 30 minuten aanhouden.

Ze registreerden deze zogenoemde 'kruipende aardbevingen' tijdens een onderzoek naar het raadselachtige uitblijven van grote seismische schokken langs een deel van de Alpinebreuklijn die over de lengte van het Zuidereiland loopt.

Deze bevingen, die geen oppervlakteschade veroorzaken, manifesteren zich op een diepte van 20 tot 45 kilometer onder de aardkorst.

Christchurch

De aardbeving met een kracht van 6,3 op de Schaal van Richter die in februari vorig jaar 185 mensen in de stad Christchurch het leven kostte, duurde daarentegen slechts 37 seconden en lag op een diepte van 5 kilometer.

De diepe bevingen zijn niet waar te nemen met de gebruikelijke seismische meetinstrumenten. De onderzoekers van de Wellington Victoria Universiteit moesten sensors plaatsen in boorgaten van 100 meter diep om ze te kunnen waarnemen.

Volgens seismoloog Aaron Wech laten de onderzoeksresultaten zien dat de Alpinebreuklijn, die geldt als Nieuw-Zeelands gevaarlijkste, tussen twee grote aardbevingen in niet tot rust komt, maar voortdurend in beweging blijft.

Toekomstige aardbevingen

De implicaties hiervan voor toekomstige aardbevingen zijn onduidelijk, zegt Wech. ''Het kan zijn dat de constante trillingen druk opbouwen en een grote beving tot gevolg hebben, of dat de activiteit juist werkt als uitlaatklep zodat de kans op een grote schok afneemt.''

De Alpinebreuklijn heeft in de afgelopen 900 jaar vier aardbevingen veroorzaakt met een kracht van 8 of hoger op de Schaal van Richter, waarvan de laatste in het begin van de 18e eeuw. Wetenschappers denken dat er een grote kans is dat in de komende 40 jaar opnieuw zo'n grote beving zich voltrekt.