AMSTERDAM – Het aanbod van particuliere DNA-testen zorgt er niet voor dat mensen vaker meer gebruik gaan maken van de Amerikaanse gezondheidszorg.

Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers deze week in een artikel in Genetics in Medicine.

Met de snel uitdijende kennis van genetica sinds de eeuwwisseling is het aantal bedrijven dat buiten de reguliere gezondheidszorg genetische testen aanbiedt sterk gestegen.

Particuliere bedrijven als 23andme en Decode bieden voor een steeds lagere prijs aan om te testen of iemands DNA een verhoogde kans geeft op ziektes als kanker, Alzheimer en hart- en vaataandoeningen.

Bang

Experts waren bang dat het aanbod van zulke testen de druk op gezondheidszorg zou verhogen.

Genetische testen zijn vaak moeilijk te interpreteren en er werd verwacht dat mensen die zo’n test ondergingen met het resultaat naar de dokter zouden gaan om uitleg te vragen en om al preventief behandeld te worden voor ziektes waarvoor ze aanleg hebben.

Dat zou er voor zorgen dat met name huisartsen het drukker krijgen.

Ongegrond

Die angst blijkt tot dusver ongegrond, zo blijkt uit deze studie. De wetenschappers analyseerden het gezondheidszorggebruik in Amerika van mensen die zo’n genetische test hadden gedaan met mensen die er geen gebruik van maakten.

Het bleek dat er tussen beide groepen geen verschil zat in het aantal keer dat zij een dokter bezochten. De druk op de gezondheidszorg wordt daarom niet hoger door de testen.