AMSTERDAM – Steeds meer algemeen gebruikte antibiotica tegen ziekteverwekkende bacteriën zoals MRSA worden ineffectief. De laatste nog werkende medicijnen worden daarom steeds vaker gebruikt.

Dat betekent dat resistente bacteriën een groeiend probleem zijn, waartegen straks geen middelen meer zijn opgewassen. Deze waarschuwing spreekt uit een artikel van Amerikaanse wetenschappers dat woensdag in PloS ONE staat. Het is voor het eerst dat de toepassing van de laatste lijnafweer tegen resistente bacteriën onderzocht is.

De onderzoekers bekeken het gebruik van twee van de ‘laatste strohalm-antibiotica’, polymyxine en tigecycline, gedurende vijf jaar (van 2005 tot 2010), en zagen het gebruik ervan in veteranenziekenhuizen langzaam toenemen.

Hoewel het bestudeerde gebied alleen de Verenigde Staten betrof, denken de wetenschappers dat de uitkomst ook voor de rest van de wereld geldt.

Het gebruik van de eindbaasmedicijnen is een directe maat voor de toename van multiresistente bacteriën, omdat bij niet resistente gevallen ook gewone antibiotica effectief zouden zijn.

De Amerikanen pleiten voor een plan om deze laatste medicijnen zorgvuldig in te zetten, want zodra de bacteriën ook daar een resistentie tegen ontwikkelen, staat niets meer tussen hen en een grote epidemie in.