AMSTERDAM - Samenlevende bacteriesoorten beconcurreren elkaar niet, maar maken beter gebruik van grondstoffen dan alleen.

Door deze samenwerking weten ze zich bovendien beter aan veranderende omstandigheden aan te passen.

Dat concluderen wetenschappers van het Imperial College in Londen in een vandaag verschenen artikel in PLoS Biology.

 

Ze bestudeerden in hun laboratorium vijf verschillende bacteriepopulaties, zowel los van elkaar als samen. Deze soorten bleken in staat in harmonie samen te leven en daar zelfs voordeel uit te halen.

Ze hergebruikten elkaars uitwerpselen in plaats van te concurreren om voedsel. Leefden ze apart van elkaar, dan gebruikten ze wel dezelfde grondstoffen.

Profiteren

 

Zowel de hele bacteriemaatschappij als de afzonderlijke soorten profiteerden van deze ‘multiculturele samenleving’. Ze maakten efficiënter gebruik van grondstoffen en wisten zich bovendien beter aan te passen aan veranderende omstandigheden.

 

Hoewel het experiment slechts vijf soorten bestudeerde, verwachten de onderzoekers dat vergelijkbare dynamiek ook in het echt optreedt, waar vele honderden soorten samenleven.

 

De bevindingen hebben ook gevolgen voor onderzoek naar onze darmflora: willen we die gezonder maken door bijvoorbeeld yoghurtdrankjes, dan zullen we ook rekening moeten houden met de interacties tussen de reeds voorkomende en nieuw geïntroduceerde bacteriesoorten, aldus de onderzoekers.