BAJKONOER - De lancering van de Sojoezraket met drie astronauten op weg naar het internationale ruimtestation ISS is dinsdag geslaagd.

De twee Russen en een Amerikaan in de Sojoez zijn de aflossing van André Kuipers.

De lancering werd zes weken uitgesteld, en daardoor ook de terugkeer van Kuipers. Zodra het drietal is ingewerkt, keert Kuipers terug. Dat staat gepland voor 1 juli.

Het drietal werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Donderdag komen ze aan bij het ISS, waar ze tot september blijven.

Rusland

Rusland is momenteel de enige natie die in staat is mensen te transporteren naar het ruimtestation ISS, nadat de Amerikanen hun shuttle hadden teruggetrokken. De lancering van deze bemande vlucht vanaf Bajkonoer is de eerste sinds 21 december.

De drie astronauten zouden oorspronkelijk met een ander voertuig gaan, maar uit testen kwam naar voren dat dat niet helemaal hermetisch dicht en veilig was. Daardoor liep de lancering anderhalve maand vertraging op.

Tegenslag

Het Russische ruimtevaartprogramma heeft te maken gehad met tegenslag door technische problemen. Dat leidde het afgelopen jaar tot het verlies van 6 satellieten en voertuigen, waaronder het onbemande ruimtevrachtschip Progress dat was bestemd voor ISS.

De Sojoezraketten, de werkpaarden van het Russische ruimtevaartprogramma en directe 'nakomelingen' van de raket die in 1961 Joeri Gagarin in de ruimte bracht, werden na de crash met de Progress in Siberië in augustus vorig jaar aan de grond gezet.

Na de hervatting van het programma verliepen alle bemande vluchten waarbij Sojoezraketten zijn gebruikt volgens het boekje.

Lancering Sojoezraket