AMSTERDAM - Voor het eerst is bewezen dat groepen chimpansees cultureel gezien van elkaar verschillen.

Dat zeggen onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie donderdag in Current Biology.

Tot nu toe verschilden chimpansees ook wel van elkaar, maar dat kwam omdat de groepen op grote afstanden van elkaar woonden. Ook hadden de dieren vaak een verschillende leefomgeving.

Nu zijn voor het eerst drie groepen chimpansees met elkaar vergeleken die in hetzelfde bosrijke gebied wonen. Hierdoor is hun leefomgeving vrijwel hetzelfde. Ook verschilden de in totaal 45 onderzochte dieren genetisch gezien niet significant van elkaar. Ze hadden onderling zelfs regelmatig contact.

Notenkraker

De onderzoekers bestudeerden in het Tai National Park in Ivoorkust de manier waarop chimpansees noten kraken. Zo verschilden de groepen in het zowel de grootte van het gereedschap waarmee ze noten kapot hamerden als in het materiaal dat ze daarvoor gebruikten.

Zo gebruikte de ene groep bijvoorbeeld altijd een notenkraker van steen, terwijl een andere groep hout ging gebruiken zodra de noten later in het seizoen zachter werden.

Het onderzoek laat subtiele culturele verschillen zien tussen chimpansees in het wild, de invloed van die cultuur op hun gedrag en hoe dit verschillen tussen naburige groepen veroorzaakt. Wellicht dat deze bevindingen de oorsprong van de menselijke cultuur ook beter kunnen helpen verklaren.