UTRECHT - Door afname van de zwavelvervuiling door Amerikaanse industrie worden de gevolgen van oplopend CO2 er nu versneld zichtbaar.

Dit schrijven onderzoekers van Harvard Universiteit in het klimaatwetenschappelijk tijdschrift Atmospheric Chemistry and Physics.

Door maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit in de Verenigde Staten, de zogeheten Clean Air Act, stoten onder andere steenkoolcentrales en de transportsector tegenwoordig minder zwaveldeeltjes uit.

De zwavelverbindingen zijn schadelijk voor de volksgezondheid en veroorzaken daarnaast bijvoorbeeld zure regen.

Benedenwinds

Maar dezelfde lichtgekleurde aerosolen weerkaatsen ook zonlicht, waarmee ze voor een afkoelend effect zorgen.

Omdat de zwaveldeeltjes maar korte tijd in de lucht kunnen blijven zweven wordt zulke afkoeling alleen in de benedenwindse richting van industrie en dichtbevolkte gebieden gemeten. Vanwege de dominante westenwinden bleef de opwarming van de oostelijke staten in de 20e eeuw daarom duidelijk achter bij die van het westen van de VS.

Het broeikasgas CO2 blijft na uitstoot gemiddeld tot enkele eeuwen actief en heeft dus een opwarmend effect dat beter over de planeet is verspreid. De mondiale uitstoot van broeikasgassen is sinds de jaren 90 alleen nog maar toegenomen.

Inhaalslag

Met het verbeteren van de luchtkwaliteit boven het oosten van de VS heeft volgens de onderzoekers een inhaalslag plaatsgevonden: de temperaturen zijn er in de afgelopen jaren juist relatief sterk gestegen.

Naast de oostelijke helft van de VS verloopt ook de temperatuurstijging in Europa bovengemiddeld snel. Bij ons is de uitstoot van roet en andere aerosolen sinds de jaren 80 minder geworden.

ls gevolg hiervan heeft Europa minder last van zure regen, en meten weerstations bijvoorbeeld ook een lager aantal mistdagen per jaar. Ook mist en andere gelaagde bewolking kan de energie van zonlicht weer terugkaatsen naar de ruimte, waardoor het klimaat weer iets afkoelt.

China

In China is de uitstoot van zwavelverbindingen nog wel hoog, omdat hier nog op grote schaal gebruik wordt gemaakt van oude steenkoolcentrales met Sovjet-technologie, die meer roet en andere aerosolen via de rookgassen uitstoten.

In ander onderzoek, vorig jaar, van de Universiteit van Boston, wordt gesteld dat de Chinese zwaveluitstoot in de afgelopen 10 jaar een groot deel van de mondiale opwarming heeft gemaskeerd.

Cumulatief

De omvang van de Chinese steenkoolindustrie is in dezelfde periode verdubbeld. Omdat deze ook heel veel CO2 uitstoot en dit gas veel langer in de atmosfeer blijft dan de zwaveldeeltjes, zullen uiteindelijk ook deze kolencentrales de mondiale opwarming versterken.