Woensdag 29 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Geen water, maar lava op Mars'

WASHINGTON - Kronkelende sporen op de planeet Mars zijn niet ontstaan door waterstromen, maar door lava.
Door: ANP

Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers die donderdag is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De hoofdauteur van het artikel concentreerde zich op een gebied vlak bij de evenaar van Mars. Hij gebruikte meer dan 100 foto's met een hoge resolutie van de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter.

Volgens onderzoeker Andrew Ryan zijn de spiraalvormige sporen 5 tot 30 meter breed. Water of ijs is niet in staat tot het trekken van zulke wijde sporen, dus moet lava wel de schuldige zijn, stelt hij.

Zoomen

Ryan kon de sporen alleen maar zien door heel erg in te zoomen en met het contrast van de foto's te spelen, anders keek je er zo overheen. Dat was Ryan ook bijna overkomen, zegt hij. Tot nu toe hebben Ryan en een collega bijna 200 lavasporen ontdekt in de Cerberus Palus regio. Ze geloven dat er meer zijn.

De Mars Reconnaissance Orbiter cirkelt sinds 2005 rond de rode planeet om foto's te maken. Hiermee moesten wetenschappers kunnen ontdekken of er water op de planeet is geweest en hoeveel.

Aanbevolen artikelen