AMSTERDAM – Het DNA van kinderen die in aanraking zijn gekomen met geweld, vertoont sporen van veroudering.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de Duke Universiteit in Durham deze week in Molecular Psychiatry.

Ze keken specifiek naar de telomeren. Dat zijn speciale stukjes DNA die aan het uiteinde van chromosomen zitten om te voorkomen dat ze rafelen. Hun functie is te vergelijken met de plastic uiteinden van schoenveters.

Bij het kopiëren van het DNA tijdens celdeling worden de telomeren steeds korter, waardoor er een limiet zit aan het aantal keer dat een cel kan delen. Roken, vetzucht, en stress verkorten de telomeren ook en zorgen daarmee voor een versnelde veroudering van het lichaam.

Geweld

Nu blijkt dat ook het in aanraking komen met geweld leidt tot kortere telomeren en dus versnelde veroudering. De onderzoekers volgden 1100 Britse tweelingen die in de jaren ‘90 waren geboren.

Ze tapten over de jaren heen bloedmonsters af en hielden middels interviews bij of de kinderen in aanraking kwamen met bijvoorbeeld huiselijk geweld of dat ze onderwerp waren van pesterijen op school.

Korter

De onderzoekers ontdekten dat bij kinderen die meer dan twee gevallen van geweld tegen hun persoon meemaakten, de telomeren significant sneller korter werden.

Omdat een snellere veroudering van het DNA gepaard gaat verhoogde kans op allerlei chronische ziektes, maken de onderzoekers zich zorgen over de gezondheid van de kinderen op de lange termijn. Volgens de wetenschappers geven de resultaten wederom het belang van geweldspreventie aan.