AMSTERDAM - De Nederlandse overheid laat snel weten of ze publicatie van een omstreden artikel over vogelgriep steunt of niet.

Dat zei Marianne Donker, directeur Publieke Gezondheid bij het ministerie van Volksgezondheid maandag op een door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschap georganiseerd debat in Amsterdam.

Om het onderzoek te publiceren, hebben de auteurs van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum een exportvergunning nodig.

Volgens Donker wordt snel duidelijk of die er komt of niet. Onderzoeksleider Ron Fouchier, die uitvond hoe het vogelgriepvirus H5N1 zo kan muteren dat het van mens tot mens kan overgaan, liet weten daar vertrouwen in te hebben en anders alsnog te publiceren.

Vrezen

Tegenstanders van publicatie vrezen dat mensen met verkeerde bedoeling een handleiding krijgen om zelf zo'n virus te maken.

Volgens Fouchier kunnen onderzoekers echter bepalen welk vaccin zo'n virus bestrijdt en kan ingegrepen worden als een virus dreigt te muteren tot een variant die gevaarlijk is voor mensen. ''Bovendien is ons virus niet enorm besmettelijk. Als je het in de Rotterdamse metro loslaat, sterft het snel uit.''

Maandag en dinsdag is vanuit de overheid een internationale bijeenkomst georganiseerd, zodat beleidsmakers zich kunnen laten bijpraten door experts. Volgens Donker is de inzet niet om publicatie te verbieden. ''Maar we willen een zorgvuldige afweging maken voor de burgers.''

Beslissen

''Dit kunnen wetenschappers niet alleen beslissen'', aldus Donker. Volgens haar hoort de overheid, in dergelijke gevallen, mee te kunnen beslissen.

Fouchier zei echter sowieso te willen publiceren, ook zonder een vergunning van de overheid. ''Anders is het onderzoek waardeloos. Bovendien, soortgelijke onderzoeken waarbij de mutatie niet werd ontdekt, mochten wel gepubliceerd worden.''

Eerder was ook het Amerikaanse adviesorgaan NSABB tegen, maar dat heeft inmiddels publicatie goedgekeurd. Dinsdag wordt die vraag ook voorgelegd aan de Raden van Bestuur van het Erasmus en de veertien co-auteurs van het artikel.