Woensdag 29 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
bedrijven

Reflecterende steden verminderen klimaatverandering

UTRECHT – Door daken, wegen en trottoirs in steden meer reflecterend te maken, kan de aarde zonder extra kosten significant worden afgekoeld. 

Canadese wetenschappers onderzochten het effect van de reflectiviteit van steden op de temperatuur op aarde. Ze ontdekten dat een verhoging van tien procent de temperatuur op aarde kan verlagen met 0,07 °C.

Dit lijkt misschien weinig maar om eenzelfde afkoeling te bereiken met een vermindering van CO2-uitstoot, zou een verlaging van 130 tot 150 miljard ton nodig zijn. Dit staat gelijk aan het vijftig jaar lang niet laten rijden van alle auto’s ter wereld.

Albedo

De zogenoemde albedo of reflectiviteit van een oppervlak wordt gemeten op een schaal van 0 tot 1. Waarbij een perfect zwart niet reflecterend oppervlak een 0 scoort en een volledig wit oppervlak een 1.

Omdat daken, wegen en trottoirs 60 procent van het oppervlak van steden beslaan, kan de verhoging van de albedo met 0,1 kan al bereikt worden door lichterkleurige materialen te gebruiken, zoals het vervangen van asfalt door beton.

Daken gaan gemiddeld twintig tot dertig jaar mee en bestrating wordt elke tien jaar vervangen. Het verhogen van de albedo hoeft geen extra kosten met zich mee te brengen, als bij de periodieke vervanging van dakbedekking en bestrating gekozen wordt voor een materiaal met een hogere reflectiviteit.

Financieel voordeel

Volgens de wetenschappers kan het zelfs een groot financieel voordeel opleveren. Om klimaatdoeleinden te kunnen halen wordt CO2 momenteel verhandeld voor 19 euro per ton. Een minimale besparing van 130 miljard ton zou een besparing opleveren van 2470 miljard euro.

Daarnaast zouden witte daken het gebruik van airconditioning in de zomer en warme gebieden flink naar beneden kunnen schroeven.

Aanbevolen artikelen