Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
cocktail party

Wetenschappers verklaren 'feestjesprobleem'

AMSTERDAM - Er is nu een verklaring voor het feit dat men op feestjes zo goed kan luisteren naar één persoon, terwijl er veel ander geluid is.
Door NU.nl/Stephan van Duin

De wetenschappers gebruikten een robothoofd bij hun experimenten, en publiceerden deze maandag in PNAS

Een lang gekoesterde vraag over feestjes was waarom mensen zo vaak hun hoofd bewegen als ze in gesprek zijn, en toch dat gesprek goed kunnen volgen.

De kwestie is in de wetenschap bekend als het feestjesprobleem (‘cocktail party problem’).

Bewegen

De vraag die de wetenschappers daarom wilden beantwoorden was: beweeg je je hoofd tijdens gesprekken op feestjes omdat er veel andere, afleidende input is voor je zintuigen, of beweeg je je hoofd juist om al die extra input te kunnen verwerken?

Tien menselijke vrijwilligers werden in een kamer gezet en kregen een koptelefoon op, die geluiden doorgaf vanuit de kamer ernaast. Die geluiden werden daar opgevangen door een robothoofd, die zich draaide en oriënteerde aan de hand van omgevingsbeelden. De proefpersonen kregen ook omgevingsbeelden te zien die ze moesten volgen.

Het bleek dat de proefpersonen zich beter konden concentreren op de geluiden uit de andere kamer als zij daarbij hun hoofd konden meebewegen.

Afleidingen

Na de proeven concludeerde de Japanse onderzoekers dat mensen hun hoofd bewegen juist om een scheiding aan te kunnen brengen in de diverse afleidingen dat een feestje biedt, en de persoon waarmee ze aan het praten zijn.

Het bewegen zorgt voor een tijdelijke ‘reset’ van geluiden die binnen komen, en na het resetten kan de gewenste stroom er beter uit gefilterd worden. Dit resetten moet op een feestje met snel veranderende geluiden vaker gebeuren, wat het vele hoofdbewegen verklaart.

Aanbevolen artikelen