AMSTERDAM - Een aantal chimpansees dat eerder dierproeven onderging in primatencentrum BPRC in Rijswijk, heeft last van een posttraumatische stressstoornis.

Dat zegt David van Gennep, directeur van Stichting AAP, zaterdag in NRC Handelsblad.

Stichting AAP vangt de apen op die werden gebruikt voor dierproeven nog voordat het in 2003 in Nederland verboden werd proeven te doen met mensapen.

Ondanks de ruimere hokken en meer aandacht van verzorgers, ging het niet beter, maar zelfs slechter met de dieren. "Ze zijn diep getraumatiseerd en zitten soms urenlang trillend in een hoekje", vertelt Van Gennep in de krant. Sommige apen aten hun eigen braaksel en poep op.

Steun

Inmiddels gaat het beter met de dieren. Ze vertonen sociaal gedrag en zoeken volgens Van Gennep steun bij elkaar als ze last hebben van stress. Die verbetering is tot stand gekomen door de chimpansees bezig te houden met speeltjes en ze minder voedzaam eten te geven. Ze krijgen ook rustgevende medicijnen.

Ronald Bontrop, directeur van BPRC in Rijswijk weet niet dat het slecht gaat met de chimpansees. Er is weinig contact tussen de twee instellingen. Een aap die onlangs overleed, bleek geen milt te hebben. Dat was een verrassing voor Stichting AAP.