AMSTERDAM – Leonardo Da Vinci was in 1510 op zoek naar een schedel, wilde een brein bestuderen en hij had papier, houtskool en krijt nodig voor een reis.

Ook was Da Vinci van plan een krokodillentand te omschrijven en zijn anatomieboeken te bundelen.

Dit blijkt uit een takenlijst die binnenkort tentoongesteld gaat worden in Buckingham Palace te Londen, samen met tachtig andere vellen papier uit zijn notitieboeken, melden Engelse media.

Uit de lijst blijkt onder meer dat Da Vinci een reis op de planning had staan. "Zoals iedereen die op reis gaat, had Da Vinci een lijst opgesteld met dingen die hij daarvoor wilde meenemen", zegt curator Martin Clayton. "Het is zeer waarschijnlijk dat hij een trip naar de Italiaanse stad Pavia ging maken, om de medische school te bezoeken."

Naast kleding wilde Da Vinci ook een tang, scalpel en een botzaag meenemen. De reis naar Pavia ligt daarom voor de hand, omdat de filosoof daar regelmatig lijken ontleedde.

Specht

Daarnaast wilde Da Vinci nog andere dingen doen. Zo was de wetenschapper benieuwd naar de tong van een specht en wilde hij de gaten in het menselijk brein bestuderen.

"De takenlijst is fascinerend, omdat we op deze manier een unieke kijk in het persoonlijke leven van Da Vinci krijgen", aldus Clayton. De lijst en andere documenten, die sinds 1690 in bezit zijn van de Engelse Koninklijke familie, zijn vanaf 4 mei te bezichtigen.