AMSTERDAM – Een algemene neuropsychologische test kan bij voetballers de kans voorspellen of ze het echt gaan maken in die sport.

Onderzoekers van het Karolinska Instituut in Stockholm melden dat donderdag in PLoS One.

Tot nu toe is de aandacht in de voetballerij vooral uitgegaan naar fysieke eigenschappen zoals bouw, lenigheid en snelheid, en naar motorische eigenschappen.

Pas sinds een paar jaar is er meer aandacht voor algemene hersenfuncties zoals creativiteit, probleemoplossend vermogen en zelfcontrole.

Spelinzicht

Die algemene hersenfuncties bepalen het spelinzicht en de handelingssnelheid van spelers, maar ook de discipline om als een topsporter te leven, cruciale factoren voor wie wil acteren op het hoogste niveau.

Om die algemene hersenfuncties bij voetballers in kaart te brengen namen de onderzoekers allereerst een veertig minuten durende standaardtest af bij mannelijke en vrouwelijke voetballers die speelden in de hoogste Zweede profcompetitie en in een lagere divisie. Ook testten ze deelnemers uit een controlegroep, niet voetballende mannen en vrouwen van ongeveer dezelfde leeftijd.

Pen en papier

Deelnemers kregen de opdracht om met een pen een groot aantal punten op een vel papier met elkaar te verbinden zonder de pen op te tillen. Ze kregen zestig seconden de tijd om dit op zoveel mogelijk verschillende manieren te doen. De mannen en vrouwen die in de hogere divisie speelden, scoorden hoger dan hun collega's die in lagere divisies uitkwamen. De controlegroep presteerde het slechtst.

In een volgend experiment testten de onderzoekers 25 mannelijke profs. Twee jaar later bestudeerden ze de resultaten van die spelers. Spelers die hoger hadden gescoord op de test, hadden aan het eind van dat seizoen meer goals en assists op hun naam staan dan hun minder pientere teamgenoten. Liever hadden de onderzoekers ook verdedigende en strategische kwaliteiten meegewogen, maar dat bleek te ingewikkeld.

IQ-test

Volgens de onderzoekers biedt deze test een betere voorspelling voor een succesvolle voetbalcarrière dan een IQ-test. Het vermogen om problemen op te lossen is weliswaar afhankelijk van de intelligentie, maar zelfcontrole en creativiteit zijn dat nauwelijks.