PARIJS - Het wrak van het fameuze schip Titanic komt onder de bescherming van Unesco. Dat heeft de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties donderdag laten weten.

Op 15 april is het 100 jaar geleden dat de Titanic verging tijdens haar eerste reis. Omdat dat in internationale wateren was, had geen enkele staat de verantwoordelijkheid voor het schip.

Maar volgens een uit 2009 stammende VN-conventie voor de bescherming van cultureel erfgoed onder water komt Titanic nu onder de jurisdictie van Unesco.

''Van nu af aan kunnen de lidstaten van de conventie de destructie, plundering, verkoop en verspreiding van de objecten die gevonden worden op de plek onwettig verklaren'', schrijft Unesco in een verklaring.

''Ze kunnen alle mogelijke maatregelen nemen om het wrak te beschermen en ervoor zorgen dat de stoffelijke overschotten binnenin met waardigheid worden behandeld''.

IJsberg

Het reusachtige passagiersschip vertrok op 10 april 1912 voor een eerste reis naar New York. Het schip botste in de avond van 14 april tegen een ijsberg bij Newfoundland, waarna het in de eerste uren van 15 april onder water verdween. Meer dan 1500 mensen kwamen om.

Het is niet de grootste, maar wel de bekendste scheepsramp. In september 1985 werden de eerste onderwaterbeelden van de Titanic gemaakt. Onderzoekers maakten in maart 2012 een bodemkaart van alle brokstukken, dankzij 130.000 foto's die door robots waren gemaakt.