AMSTERDAM - Ook sommige grote dinosauriërs hadden veren.

Dat blijkt uit overblijfselen van drie dino's uit de familie van de beroemde T.rex die paleontologen in noordoost China aantroffen.

Er is al zo'n tien jaar bekend dat sommige kleinere dinosauriërs bedekt waren met vogelachtige veren. De nu ontdekte drie tyrannosauroïden bewijzen dat ook veel grotere dinosauriërs een verenkleed hadden.

De Chinese en Canadese paleontologen gaven de nieuw gevonden soort de naam Yutyrannus huali, wat zoveel betekent als "mooie gevederde tiran" en publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Nature van deze week. 

Het verenkleed van de negen meter lange en 1400 kilo wegende Yutyrannus was duidelijk niet om mee te vliegen, maar diende voor warmte-isolatie. Daarmee is het dier wel een stuk kleiner dan de ruim twaalf meter lange Tyrannosaurus rex, maar weegt zo'n veertig keer meer dan de voorheen grootste gevederde dinosauriër Beipiaosaurus.

Kuiken

De veren van het dier leken echter meer op die van een kuiken van een kip dan op die van een volwassen vogel. Het hebben van een isolerende laag bij zulke grote dieren is wel iets dat de paleontologen verbaasde, omdat hoe groter het dier is, hoe makkelijker het warmte vasthoudt.

De yutyrannus leefde midden in het Krijt, zo'n 110 miljoen jaar geleden, waardoor het verenkleed misschien verklaard kan worden: het was toen net iets kouder op de breedtegraad waar ze voorkwamen, namelijk gemiddeld zo'n 10 graden Celsius in tegenstelling tot de gemiddelde 18 graden voor het overgrote deel van het Krijt op die locatie.

De andere tyrannosauroïden die bekend zijn, leefden onder de warme condities van het late Krijt, wat ook blijkt uit hun huidbedekking: schubben. Er is overigens niet met zekerheid te zeggen dat de andere tyrannosauroïden helemaal geen veren hadden.