AMSTERDAM - Wetenschappers hebben ontdekt waardoor dronken mensen elkaar aantrekkelijker vinden.

Onderzoekers van de Roehampton Universiteit in Londen beschrijven de bevindingen deze week in het tijdschrift Addiction 

In het onderzoek verdeelden de wetenschappers 100 mannen en vrouwen in groepen, waarbij een deel wodkatonic gevoerd kregen, terwijl andere groepen het met alcoholloze drankjes moesten doen.

Vervolgens kregen de groepen foto’s van de andere sekse te zien, waarbij ze moesten aangeven hoe aantrekkelijk de geportretteerde was en of het vertoonde gezicht symmetrisch was of niet. Al langer is bekend dat symmetrie wordt geassocieerd met aantrekkelijkheid.

Dronken

Het bleek dat mensen uit de dronken groep veel meer moeite hadden met het oordelen of een gezicht symmetrisch was of niet. Vaak beoordeelden ze een asymmetrisch gezicht als wel symmetrisch. Ze vonden dat gezicht vervolgens ook aantrekkelijker dan dat proefpersonen die niet gedronken hadden dat vonden.

Volgens de onderzoekers is dat gebrekkige oordeel de reden dat mensen leden van de andere sekse aantrekkelijker vinden in een dronken toestand dan onder nuchtere omstandigheden.

Vrouwen

Opvallend was dat vooral bij vrouwen het oordeel afweek van hun nuchtere oordeel. Vrouwen hebben daardoor meer last van het beer-goggle-effect, zoals het fenomeen in Engelstalige landen wordt genoemd, concluderen de onderzoekers.