AMSTERDAM - Venetië verzakt met 2 millimeter per jaar, terwijl het zeeniveau met 2 millimeter per jaar stijgt.

Dit staat haaks op eerdere bevindingen waaruit bleek dat de stad was gestabiliseerd.

Deze week stelden onderzoekers van de University of California en de University of Miami in Geochemistry, Geophysics, Geosystems dat de stad de komende 20 jaar ongeveer 80 millimeter daalt.

Lagune

Met GPS en radarsystemen werd bestudeerd in hoeverre Venetië en de omliggende lagune waren gestegen of gedaald tussen 2000 en 2010, ook ten opzichte van andere geografische punten.

Daaruit bleek dat de stad zelf met gemiddeld 1 à 2 millimeter per jaar verzakt, terwijl de 117 eilanden in de lagune ook aan het dalen waren. Het noordelijke deel deed dit met 2 à 3 millimeter per jaar, terwijl het zuiden met 3 à 4 millimeter per jaar daalde. Dit betekent dat het gebied langzaam aan het kantelen is.

Oppompen

Dat de bodem onder Venetië daalt, was tientallen jaren geleden een groot probleem. Dat kwam deels door het oppompen van grondwater, in combinatie met de verdichting van de grond door de gebouwen. Daarom maakten ambtenaren in 2000 een einde aan de grondwaterwinning. Uit studies in datzelfde jaar bleek dat de verzakking was gestopt.

Venetië daalt met name door natuurlijke oorzaken zoals de platentektoniek (wiki). De waterstad ligt op de Adriatische plaat, die onder het Apennijnengebergte doorschuift. Ook het samendrukken van de grond blijft van invloed op de daling.

Venetië overstroomt vier à vijf keer per jaar. Inmiddels heeft de stad miljarden geïnvesteerd in muren die opgetrokken kunnen worden om het water tegen te houden.