AMSTERDAM – Mannelijke dolfijnen blijken biseksuele gevoelens te hebben. Mannetjes hebben zowel met vrouwtjes als met elkaar seksueel contact.

Dit blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers.

De onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts hebben meer dan honderdtwintig dolfijnen bestudeerd in West-Australië. Ze ontdekten dat de relatie onderling complexer is dan men in de eerste instantie dacht.

"Ik concentreerde me op de mannelijke dolfijnen en het bleek dat hun sociale leven erg complex is", zegt Richard Connor in de Britse krant The Sun.

Hij keek toe hoe de dieren biseksuele ervaringen opdeden. Ook zonderden de mannetjes zich af van de vrouwtjes om homoseksueel bezig te zijn.

"Bij het bestuderen dacht ik meerdere malen dat ik blij ben geen dolfijn te zijn", zegt Connor. "Er is constant drama. Hun sociale leven moet mentaal en fysiek uitputtend zijn."

Bendes

Ook ontdekten de wetenschappers dat mannelijke dolfijnen als het ware ‘bendes’ vormen om zo achter vrouwtjes aan te gaan.

Anders dan dat dieren groepen vormen om hun territorium af te bakenen, zou dat bij dolfijnen niet zo zijn en is het sociale aspect de belangrijkste reden.