AMSTERDAM - Nu de eerste resultaten van het onderzoek naar de fraude van Diederik Stapel bekend zijn, wordt ook bekend wie zijn slachtoffers zijn. ''Het is duidelijkheid die pijn doet'', aldus één van zijn slachtoffers in nrc.next.

Dat slachtoffer is sociaal pyscholoog Joris Lammers (34). Zijn wetenschappelijk artikel kwam tot stand in samenwerking met Stapel en blijkt nu deels op verzonnen data te berusten.

Gisteren maakte de commissie die het wetenschappelijk werk van Stapel onderzoekt bekend dat er bij twaalf van de twintig wetenschappelijke artikelen die Stapel tussen 2008 en 2011 publiceerde, is gefraudeerd.

Ook bij drie proefschriften die Stapel begeleidde, is gebruik gemaakt van gemanipuleerde data.

Rechters

Lammers, werkzaam bij de universiteit van Tilburg, publiceerde samen met Stapel in 2011 een artikel over racisme onder rechters en hoe dat te bestrijden is. Stapel leverde een deel van de data. 

''Stapel had rechters vragenlijsten laten invullen, zei hij. Als hoogleraar had hij rechters als vrienden, vertelde hij me toen ik vroeg hoe hij aan de data was gekomen. Maar hij loog. Hij heeft voor dit onderzoek geen rechter gesproken'', aldus Lammers in nrc.next.

Lammers verklaart in de krant dat er geen enkele reden voor hem was om aan te nemen dat een vooraanstaande hoogleraar als Stapel sjoemelde met gegevens.

Valse data

''Gelukkig gaat het bij mij maar om één artikel. Bij collega's heeft Stapel de dissertatie begeleid. Zij zitten nu met een proefschrift dat deels op valse data berust'', aldus Lammers. 

Lammers heeft nooit meer iets gehoord van Stapel sinds hij werd ontmaskerd. ''Ik denk dat het wel prettig was geweest als hij 'sorry' had gezegd'', aldus Lammers.