WASHINGTON - Vrouwen die wekelijks zeven glazen bier of wijn drinken, lopen iets minder kans een beroerte te krijgen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder duizenden vrouwen.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit een groot studieproject, waarin ruim 83.000 vrouwen van middelbare leeftijd 26 jaar werden gevolgd. Ongeveer 4 procent van de circa 25.000 vrouwen die nooit een druppel aanraakten, kregen in die jaren een beroerte.

Onder de vrouwen die een half tot één glas per dag dronken, lag dat percentage de helft lager.

Roken

Deelneemsters die dagelijks een half tot een heel glas dronken, ondervonden het meeste gezondheidsvoordeel. Slechts een van de tweehonderd vrouwen uit deze groep liep een verlamming als gevolg van een bloedprop in de hersenen op.

De onderzoekers hebben daarbij rekening gehouden met factoren die de kans op een beroerte vergroten, zoals roken en overgewicht.

Dubbelzijdig zwaard

Vrouwen die niet drinken, doen er volgens de onderzoekers goed aan niet direct een fles wijn open te trekken. ''Alcohol is een dubbelzijdig zwaard'', waarschuwde een van de onderzoekers, Monik Jimenez, die is verbonden aan een ziekenhuis in Boston.

Zo kan te veel gebruik van wijn en bier onder meer leiden tot een hogere bloeddruk, wat de kans op een beroerte verhoogt.