
Seksueel gefrustreerde vlieg grijpt naar drank
Die neiging is te herleiden tot een geluksstofje in de hersenen, dat ook bij mensen een rol speelt.
Biologen van de Universiteit van Californië in San Francisco publiceren deze bevinding in de nieuwste editie van Science.
Gewillige vrouwtjes
Ze namen 24 fruitvliegjes en verdeelden ze over verschillende hokjes. Drie gelukkige viertallen kregen gezelschap van maar liefst twintig gewillige vrouwtjes, de overige twaalf werden in aparte ruimtes opgezadeld met vrouwtjes die al een beurt gehad hadden.
Vier dagen lang kregen de mannetjes de tijd om seks te hebben of blauwtjes te lopen.
Vervolgens werden de mannetjes verplaatst naar nieuwe ruimtes, waar ze de keuze kregen uit vloeibaar voedsel op basis van water, of op basis van water en vijftien procent alcohol.
De seksueel gefrustreerde vliegen namen vier keer meer alcohol dan de seksueel bevredigden. Die bleken zelfs minder hunkering naar drank te hebben dan de onderzoekers vooraf verwachtten.
Compenseergedrag
Zowel alcohol als seks doet een signaalstof vrijkomen in de hersenen: neuropeptide F (NPF), dat waarschijnlijk een geluksgevoel opwekt. Daarvan bleken de seksloze vliegjes twee keer minder in hun brein te hebben dan de anderen.
Door meer te drinken, compenseerden ze dit. Verlaagden de onderzoekers het NPF in de hersenen van de vliegjes die wel seks hadden gehad, dan gingen ook zij meer drinken. Verhoogden ze NPF bij afgewezen mannetjes, dan daalde hun alcoholbehoefte.
De mens beschikt over een eiwit dat veel wegheeft van NPF, dat NPY is genoemd. Bij depressieve mensen is de concentratie van NPY in het brein lager. Of seks dat probleem kan oplossen, durven de onderzoekers op basis van dit onderzoek niet te stellen.