AMSTERDAM – Een bijenkoningin die met veel verschillende partners paart krijgt een kolonie met een meer diverse darmflora.

De verscheidenheid in darmbewonende bacteriën is een verklaring voor de betere gezondheid van bijenkolonies die het gevolg zijn van de meer polygame koninginnen.

PLoS ONE publiceerde de Amerikaans-Nederlandse samenwerking op 12 maart.

Het principe dat kolonies met een promiscue koningin (een koningin die bereid is met meerdere partners te paren) een betere gezondheid hebben was al langer bekend, maar het was tot nu toe niet duidelijk hoe dat voordeel tot stand komt. Het paren met meerdere mannen hangt samen met een grotere genetische diversiteit in de groep.

Bacteriën

De wetenschappers onderzochten de micro-organismen in de darmen van bijen uit diverse kolonies. Sommige daarvan kwamen uit een koningin die met slechts één partner had gepaard, en anderen waren het resultaat van 15 verschillende paringen.

In de genetisch diverse kolonies werden ruim 1100 soorten bacteriën gevonden, tegen 781 in de niet-diverse. Ook zaten er in de bijendarmen van de diverse groep 40% meer potentieel gunstige bacteriën. In de kolonies die uit één paring ontstaan zijn, zaten daarnaast 127% meer ziektekiemen.

De onderzoekers, van Wellesley universiteit in Massachusetts en TNO in Nederland, denken dat de genetische variatie van de kolonie ook een bredere diversiteit aan darmbacteriën mogelijk maakt.

De resultaten kunnen mogelijk helpen bij het tegengaan van de achteruitgang van de bijenpopulaties, door het promoten van genetisch diverse populaties in de landbouw. De bij is de belangrijkste bestuiver, met een waarde die in de tientallen miljarden loopt.