FLORENCE - Onderzoekers hebben sporen gevonden van een verloren gewaand kunstwerk van Leonardo da Vinci.

Ze troffen sporen van een muurschildering aan op een verborgen muur in een paleis in Florence. Dat hebben ze maandag bekendgemaakt.

De muurschildering was vier eeuwen niet gezien. Het betreft het werk De Slag om Anghiari, een historische veldslag tussen soldaten van Milaan en Florence. De beroemde kunstenaar en uitvinder Leonardo da Vinci begon het werk in 1505.

Hij maakte het nooit af, omdat de verf begon uit te lopen. Het fresco kreeg niettemin lof van andere schilders. De Vlaming Peter Paul Rubens schilderde er een beroemde kopie van.

Boringen

De sporen werden ontdekt door kleine boringen in een muur in het Palazzo Vecchio. Achter die muur blijkt een andere muur schuil te gaan, waarop een zwarte kleurstof is ontdekt. Da Vinci gebruikte dezelfde kleurstof in zijn wereldberoemde schilderij Mona Lisa. De onderzoekers vonden ook rode lak en bruine verf.

De vondst is te danken aan een circa 10 jaar durende zoektocht van kunstprofessor Maurizio Seracini van de universiteit van San Diego in de VS. Seracini komt voor in het boek De Da Vinci Code. Hij wil meer chemische analyses doen om de eerste bevindingen te kunnen bevestigen.