AMSTERDAM - Een cannabinoide stof in de hersenen reguleert vetverbranding en biedt een nieuwe opening voor obesitasmedicijnen.

Dat schrijven Amerikaanse en Italiaanse wetenschappers dinsdag in Cell Metabolism.

Elk zoogdierbrein produceert het molecuul 2-AG. Dat is marihuana-achtige stof waarvan vermoed wordt dat het een rol speelt in energieverbruik.

Om de precieze rol te onderzoeken, ontwierpen de onderzoekers muizen waarvan de hersencellen minder 2-AG produceerden. Het bleek dat de aangepaste muizen door de ingreep meer gingen eten en minder bewogen dan hun gewone tegenhangers.

Verrassend genoeg zorgde die levensstijl echter niet voor een gewichtstoename, zelfs niet als ze een vetrijk dieet voorgeschoteld kregen.

Bovendien ontwikkelden de muizen geen metabool syndroom, de combinatie van gezondheidsgerelateerde problemen die typisch horen bij te veel eten, zoals vetzucht, hoge bloeddruk en hart- en vaatproblemen.

Efficiënter

Het bleek dat de aangepaste muizen veel efficiënter het toegediende vet verbrandden dan normale muizen. Ze waren hierdoor resistent geworden voor obesitas.

Helaas is een medicijn gebaseerd op de vinding niet haalbaar op korte termijn. De breinverandering die de onderzoekers bij de muizen induceerden is niet te kopiëren naar mensen.

Wel hopen de wetenschappers dat dit onderzoek een opmaat is naar de zoektocht naar stoffen die de receptoren waar 2-AG aan bindt blokkeren. Op die manier kan de vetverbrandingslimiterende functie van 2-AG ongedaan gemaakt worden.