AMSTERDAM – Toeristen en wetenschappers brengen op hun kleding zaden mee die het Zuidpoollandschap veranderen.

Dat schrijven Zuid-Afrikaanse wetenschappers dinsdag in PNAS.

 

De onderzoekers bestudeerden de kleding van 850 vrijwilligers die de Zuidpool gingen bezoeken. Ze concludeerden dat bezoekers jaarlijks 70.000 zaden naar het zuidelijkste continent brengen.

Ontkiemen

 

Ondanks de harde condities op de Zuidpool, kan een groot gedeelte van de zaden er toch ontkiemen. De meeste bezoekers reizen vanaf koude oorden, zoals het zuiden van Argentinië, waardoor de opgepikte zaden aangepast zijn aan koude omstandigheden. Dat verhoogt hun kans dat ze zich kunnen vestigen op de Zuidpool.

 

De eerste uitheemse planten zijn al gesignaleerd op de Zuidpool, en met de aankomende opwarming van de aarde zullen dat er steeds meer worden. Volgens de onderzoekers brengen de uitheemse planten het delicate ecosysteem van Antarctica in gevaar.

Vervuilers

 

Opvallend was dat bezoekende wetenschappers de grootste zadenvervuilers waren. Volgens de onderzoekers komt dat doordat wetenschappers vaak natuurliefhebbers zijn en daarom voor hun bezoek vaker in plantrijke omgevingen vertoeven waardoor er meer zaden aan hun kleding kleven.

De onderzoekers adviseren toekomstige bezoekers om vooral nieuwe kleding te dragen om de verovering van de Zuidpool door uitheemse planten te voorkomen. Is dat geen optie, dan kan goed wassen of stofzuigen van kleding ook afdoende zijn.