Zondag 26 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Hersenen

Wiskundeknobbel helpt mee bij creatief denken

UTRECHT – Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met een visueel creatieve aanleg ook een beroep doen op de linker hersenhelft.

Hier bevindt zich het rekencentrum van het menselijk brein. De linker helft maakt rationeel en logisch denken mogelijk, en is bijvoorbeeld actiever bij het uitvoeren van wiskundige berekeningen.

Tot nog toe werd creativiteit hoofdzakelijk geassocieerd met centra in de rechter hersenhelft.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben MRI-scans gemaakt van architectuurstudenten, van wie ze stellen dat deze ‘visueel creatief’ zijn.

De studenten moesten ruimtelijk visuele taken uitvoeren. Wanneer deze taken creatieve denkkracht vereisten, lichtte de rechter hersenhelft inderdaad sterk op, ten teken van verhoogde activiteit. Dit gold echter ook voor delen van de linker hersenhelft.

Niet-creatief

Tot verrassing van de onderzoekers gebeurde dit echter alleen bij creatieve taken. Wanneer de visuele opdrachten meer planmatig waren, toonde de linker hersenhelft minder activiteit.

Het is niet de eerste studie die aangeeft dat complexe taken vaak onderlinge communicatie tussen hersencentra vereisen. Het is echter wel een nieuw inzicht dat creatieve taken een groter beroep doen op het rekencentrum van de hersenen, dan niet-creatieve taken.

Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het vakblad Social Cognitive and Affective Neuroscience. Dezelfde onderzoeksgroep wil de studie herhalen om te zien of andere creatieve taken, zoals schilderen, zingen en acteren, een soortgelijk hersenpatroon laten zien.

Aanbevolen artikelen