BAARN - Iedereen weet dat één hap ijs je doet verlangen naar meer, maar onderzoek toont nu aan waarom ijs net zo verslavend kan zijn als cocaïne.

De hersenen hebben steeds meer nodig om nog voldoening te krijgen.

Dat melden Amerikaanse wetenschappers van het Oregon Research Institute. De studie is online gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

De onderzoekers concludeerden dat mensen kunnen verlangen naar ijs op dezelfde manier als verslaafden kunnen verlangen naar drugs. Ze ontdekten dat de hersenen in beide gevallen meer bleven willen.

De studie bevestigt de resultaten van eerdere onderzoeken dat mensen verslaafd kunnen raken aan bepaalde voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld suiker.

Eetgewoontes

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers 151 tieners in de leeftijd tussen de 14 en 16 jaar. Alle deelnemers hadden een gezond gewicht. Ook werd ze vooraf naar hun eetgewoontes gevraagd en hoeveel ze hunkerden naar bepaalde voedingsmiddelen.

Hun hersenen werden gescand met een functionele MRI terwijl ze een foto kregen te zien van een milkshake voor het krijgen van een echte milkshake.

Minder genieten

Zo ontdekten ze dat mensen die in voorgaande weken al veel shakes en ijs hadden gekregen minder genoten en niet snel tevreden waren. Ze hadden steeds meer nodig om nog hetzelfde gevoel van voldoening te bereiken als bij de eerste keer.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of dit ook geldt voor andere voedingsstoffen en hoe de hersenen precies reageren op bepaalde voedingsmiddelen.