WAGENINGEN - De vrieskou in februari heeft de natuur een nieuwe start gegeven. ''Alles stond even stil door die twee weken extreme kou. 

Nu kan het weer lente zijn'', aldus bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit.

Volgens Van Vliet heeft de verlate winter de natuur rechtgetrokken, hoewel hij geen compleet beeld heeft van wat de strenge vorstperiode in februari de natuur heeft gedaan. Het geldt onder meer voor de plantenwereld en verschillende vogels.

Volgens hem hielden onder meer de zanglijsters zich in de vorstperiode even stil. Van Vliet: ''Door de zachte winter tot februari waren die geluiden al vroeg op gang gekomen, maar met de vorst was het stil. Nu maken ze weer volop geluid.'' Ook andere typische voorjaarsgeluiden zijn weer volop te horen.

Vorstschade

De natuur in Nederland is volgens Van Vliet gebouwd op wisselende temperaturen. ''Maar de combinatie van erg zachte temperaturen in de winter en dan die extreme kou, dat komt nooit voor'', aldus de bioloog. Dat zorgt voor extra vorstschade bij bijvoorbeeld bloembollen en zee-organismen.

De bloembollen liepen dit jaar eerder dan gebruikelijk uit. ''Daarbij wordt komende week zichtbaar wat de schade is.'' Wel is al duidelijk dat narcissen en hyacinten schade hebben opgelopen. Ook de tulpen hebben verkleurde bladeren, maar ''ze staan er nog aardig bij'', aldus Van Vliet. Sneeuwklokjes en krokusjes hebben de vorst goed doorstaan.

Slangenster

Veel soorten zee-organismen zoals de de ingegraven slangenster hebben door de kou massaal het loodje gelegd. Maar ook duizenden gewone zeesterren, zeepieren, kokkels en grote standschelpen spoelen aan. ''Gouden tijden voor strandjutters'', aldus stichting Anemoon.

Wat de kou met bijvoorbeeld de citroenvlinder en de dagpauwoog heeft gedaan, moet de komende weken nog blijken. De twee soorten, die als vlinder overwinteren, hebben het de afgelopen decennia al zwaar gehad.