AMSTERDAM - In tegenstelling tot chimpansees delen jonge kinderen kennis met elkaar. Dat zou wel eens de reden kunnen zijn dat de mens veel verder ontwikkeld is dan andere apensoorten.

Dat schrijven Amerikaanse en Franse onderzoekers in Science. Ze lieten chimpansees, kapucijneraapjes en drie- en vierjarige kinderen in groepsverband puzzels oplossen.

Terwijl de chimpansees en kapucijneraapjes de puzzels in hun eentje probeerden op te lossen, maakten de kinderen gebruik van elkaar. Ze gaven elkaar instructies, imiteerden elkaar, moedigden elkaar aan en complimenteerden elkaar als het goed ging.

Mede daardoor lukte het hen beter de puzzels op te lossen, vooral de moeilijkste.

Cumulatieve cultuur

De mens onderscheidt zich van apen door wat wetenschappers 'cumulatieve cultuur' noemen, het steeds verder opbouwen van kennis en de ontwikkeling van geavanceerdere toepassingen daarvan.

Dieren kunnen ook van elkaar leren, maar doen dat op een veel minder systematische manier dan mensen. Het instrueren, imiteren, aanmoedigen en complimenteren speelt daarbij waarschijnlijk een grote rol, stellen de onderzoekers.