Effect marihuana op kortetermijngeheugen ontrafeld
Dat schrijven hersenwetenschappers van de Shaanxi Normal Universiteit in China in de nieuwste editie van Cell.
Dat marihuana het kortetermijngeheugen negatief beïnvloedt was al bekend. Dat dit effect via de steuncellen tot stand komt is opvallend.
De actieve component van marihuana is THC (tetrahydrocannabinol). De Chinezen ontdekten dat THC in het geheugencentrum van het brein de cellen die signalen doorgeven, neuronen, met rust laat.
Steuncellen
Van steuncellen die tussen die neuronen zitten, astrogliacellen, werd tot voor kort gedacht dat ze alleen structuur gaven en verder in het brein geen functie hadden.
Twee maanden geleden onthulden andere wetenschappers in PLoS Computational Biology dat deze steuncellen de communicatie tussen de neuronen verzorgen.
De onderzoekers toonden aan dat marihuana het kortetermijngeheugen wel aantast bij muizen die cannabinoïdreceptoren misten op hun neuronen, maar niet bij muizen zonder cannabinoïdreceptoren op hun astrogliacellen. De receptoren op die cellen bleken dus noodzakelijk om het signaal door te geven.
Pijnstiller
Deze ontdekking is belangrijk, omdat marihuana een effectieve pijnstiller is. Het effect op het kortetermijngeheugen wordt gezien als een ongewenste bijwerking.
Het specifiek remmen van dit effect zou marihuana tot een aantrekkelijker medicijn maken.