Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
wietplant

Effect marihuana op kortetermijngeheugen ontrafeld

AMSTERDAM - Marihuana verslechtert het kortetermijngeheugen doordat de werkzame stof THC niet neuronen, maar steuncellen in het brein verdooft.
Door NU.nl/Jop de Vrieze

Dat schrijven hersenwetenschappers van de Shaanxi Normal Universiteit in China in de nieuwste editie van Cell.

Dat marihuana het kortetermijngeheugen negatief beïnvloedt was al bekend. Dat dit effect via de steuncellen tot stand komt is opvallend.

De actieve component van marihuana is THC (tetrahydrocannabinol). De Chinezen ontdekten dat THC in het geheugencentrum van het brein de cellen die signalen doorgeven, neuronen, met rust laat.

Steuncellen

Van steuncellen die tussen die neuronen zitten, astrogliacellen, werd tot voor kort gedacht dat ze alleen structuur gaven en verder in het brein geen functie hadden.

Twee maanden geleden onthulden andere wetenschappers in PLoS Computational Biology dat deze steuncellen de communicatie tussen de neuronen verzorgen.

De onderzoekers toonden aan dat marihuana het kortetermijngeheugen wel aantast bij muizen die cannabinoïdreceptoren misten op hun neuronen, maar niet bij muizen zonder cannabinoïdreceptoren op hun astrogliacellen. De receptoren op die cellen bleken dus noodzakelijk om het signaal door te geven.

Pijnstiller

Deze ontdekking is belangrijk, omdat marihuana een effectieve pijnstiller is. Het effect op het kortetermijngeheugen wordt gezien als een ongewenste bijwerking.

Het specifiek remmen van dit effect zou marihuana tot een aantrekkelijker medicijn maken.

Aanbevolen artikelen