AMSTERDAM - De Tyrannosaurus rex kon het hardst bijten van alle diersoorten die ooit onderzocht zijn. Zijn beet blijkt nog sterker dan eerder werd gedacht.

Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit van Liverpool in de nieuwste online editie van Biology Letters.

De kaken van de Tyrannosaurus rex zijn controversieel. Volgens sommige wetenschappers zijn ze niet zo sterk, wat zou bewijzen dat het dier een aaseter was. De Britten die dit onderzoek uitvoerden horen bij het kamp dat gelooft dat de T-rex wel degelijk een roofdier was.

Olifant

Volgens de onderzoekers was de beet 30.000 tot 60.000 Newton sterk, dat is omgerekend naar kilogrammen evenveel als het gewicht van een gemiddelde olifant. Het is daarmee de sterkste beet ooit gemeten bij een bestaand of uitgestorven dier.

De Britten namen kaken van een in Manchester tentoongesteld Tyrannosaurusfossiel. Met behulp van een laserscanner maakten ze daarvan een virtueel 3D-model, waarop ze de kaakspieren 'bevestigden'. Vervolgens lieten ze de digitale dinosaurus bijten en maten ze de kracht waarmee de tanden op elkaar klapten.

Lichaamsgrootte

De tyrannosaurus blijkt relatief sterke kaken gehad te hebben ten opzichte van zijn lichaamsgrootte.

Volgens de onderzoekers is het erg onaannemelijk dat de Tyrannosaurus rex deze extreem sterke kaken alleen gebruikte om aas mee te eten.

Ze ontdekten ook dat de bijtkracht met de levensloop van de tyrannosaurus toenam. Dat zou erop duiden dat zijn dieet ook veranderde naarmate een exemplaar van de soort ouder werd.