UTRECHT - Er is weinig reden om aan te nemen dat de lente die donderdag begint zeer warm of droog zal worden.

Dit schrijft wetenschapssite Bitsofscience.org in een speciale verwachting.

Boven Zuidwest-Europa zullen in maart hogedrukgebieden de dienst uitmaken. Spanje en Zuid-Frankrijk maken meteen een stralende start en ook Nederland zal daar soms van profiteren. Desondanks zal de maand maart hier weinig spectaculair verlopen.

En in tegenstelling tot berichten in Belgische en Nederlandse media over temperaturen die hier in april al naar 30 graden zullen oplopen, is er volgens klimaatanalist Rolf Schuttenhelm van Bitsofscience.org vooralsnog geen enkele reden om zo’n extreem verloop te verwachten.

Leesfout

"Zoals onder andere weerman Marco Verhoef al terecht opmerkte, is die 30 graden gebaseerd op een simpele leesfout van een temperatuurkaart", zegt Schuttenhelm. In de Benelux toont dit samengestelde klimaatmodel een circa 55 procent kans op een bovengemiddeld warme lente. Dit is door journalisten geïnterpreteerd als een verwachting voor temperaturen die 55 procent boven de maandgemiddelden zullen uitkomen.

Gemiddeld is het in maart in Nederland overdag 9,5 graden. In april liggen de maxima gemiddeld rond 13 of 14 graden en in mei nog vier graden hoger.
Het is wel zo dat verschillende seizoensmodellen wijzen in de richting van een iets warmere april. Maar de onzekerheid van die modellen is momenteel relatief groot, zelfs voor maart. Over het tweede deel van het seizoen valt volgens Bits of Science dit jaar nog niks te zeggen.

Droogterecords

De klimaatanalist verwachtte in februari vorig jaar dat Nederland in 2011 te maken zou krijgen met een droge en zonnige lente. Het seizoen brak vervolgens allerlei weerrecords.
Schuttenhelm baseerde zijn lenteverwachting toen vooral op een analyse van oceaanwatertemperaturen.

Daarin speelde het klimaatfenomeen La Niña een belangrijke rol – een beweging van diep en koud zeewater over de Grote Oceaan. Na een La Niña-winter is de lente hier soms droger, zegt Schuttenhelm. Dit zou onder andere blijken uit wat ouder onderzoek van het KNMI.

Spaanse voorjaarszon

Alhoewel deze winter opnieuw een duidelijke La Niña tot ontwikkeling is gekomen, betekent dat voor Europa niet simpelweg een herhaling van zetten. Omdat de temperatuurverdeling in de Atlantische Oceaan duidelijk verschilt met vorig jaar, lijkt die zonnige maart nu vooral voor Zuid-Europa bestemd, aldus de klimaatspecialist.

De wetenschapssite leverde begin november ook kritiek op de toen door enkele commerciële weerbureaus aangekondigde zeer koude winter. Op basis van gemiddelde temperaturen is de afgelopen winter officieel zacht verlopen, zo meldde het KNMI woensdag.

En zelfs wanneer alle hoge temperaturen van december en januari worden weggepoetst en alleen wordt gekeken naar de kracht van de vorst in februari, was de winter niet kouder dan normaal, toont een speciale vorstanalyse op Bits of Science.