KATHMANDU - Nepal vraagt internationale hulp bij een langlopend geschil over de hoogte van de Mount Everest.

's Werelds hoogste berg wordt meestal een hoogte van 8848 meter toegeschreven, maar recente metingen komen steeds enkele meters hoger of lager uit.

China heeft de top 4 meter lager vastgesteld, omdat het de sneeuwlaag niet meetelt. Amerikaans onderzoek kwam in 1999 met GPS-technologie juist 2 meter hoger uit, op 8850 meter.

Trainen

De meetkundige dienst van Nepal zoekt nu buitenlandse subsidies en kennis om de hoogte voor eens en voor altijd vast te stellen. ''We kennen de hoogte van zeeniveau tot basiskamp. Het moeilijkste is om vanaf daar naar de top te meten. We moesten sherpa's trainen en GPS-apparatuur omhoog brengen'', zei directeur-generaal Krishna Raj.

Italiaanse wetenschappers hebben al interesse getoond om de beslissende meting te verrichten van de Mount Everest, op de grens van Nepal en Chinees Tibet.

Metingen

De Mount Everest werd voor het eerst gemeten in 1856. De Britse legerofficier Andrew Waugh kwam toen uit op 8840 meter, waarna hij de berg vernoemde naar zijn voorganger George Everest als hoofdopmeter van de regio. Indiaas onderzoek in 1954 concludeerde dat de berg het 8848 meter was, wat toen als standaard werd vastgesteld.

De berg is in 1953 voor het eerst beklommen door de sherpa Tenzing Norgay en de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary.